Пощата ви винаги е препълнена и причината за това е, че имейл маркетингът дава резултати. Освен това съществува начин фирмите да са сигурни, че всяко съобщение, което изпращат, е от значение.

Решението за няколко часа да разчистите входящата кутия на електронната си поща може да се сравни с връщането на нежеланите подаръци след празниците и новогодишното обещание да спортувате повече. Ако се чудите защо маркетолозите така упорито ви изпращат все повече и повече писма, обяснението е много просто – всичко това дава резултат. Имейлите все още са по-ефективни от социалните мрежи в набирането на нови клиенти. Както се вижда на графиката, те са почти 40 пъти по-ефективни от Facebook и Twitter, взети заедно. Това се дължи на факта, че 91% от потребителите в САЩ ежедневно проверяват електронните си пощи. Изчисления показват, че в сравнение със социалните мрежи, чрез имейли се отчитат 7% повече поръчки.

Всичко това се вижда нагледно на графиката по-долу:
Разбира се, това не означава, че маркетолозите трябва да ви заливат с досаден спам. А и потребителското поведение се променя: според едно проучване на McKinsey, за периода 2008-2012 г. е бил отчетен 20% спад във времето, в което хората използват електронните си пощи като средство за комуникация, като електронните пощи изостават след социалните мрежи, чатовете и чат приложенията за мобилни телефони. Инвестициите в тези нови канали за комуникация са напълно задължителни за маркетолозите, ако искат чрез социалните мрежи и другите комуникационни канали да ангажират потребителите и потребителският интерес да доведе до продажби. Все пак обаче занимаващите се с маркетинг не трябва да бързат да орязват бюджета за имейли, а просто да предприемат няколко стъпки, с помощта на които да се възползват максимално от изпращаните писма.


1. Фокусирайте се не върху кликовете, а върху действията на потребителя като цяло


Хората, които се занимават с маркетинг, често изпипват абсолютно всеки аспект от изпращаните имейли – от темата до визуалните ефекти и рекламния текст. Така и трябва да бъде, но същевременно човек не бива да забравя, че имейлът е само първата крачка, която потребителят ще предприеме. Имайлът е част от поредица взаимодействия с бранда, така че маркетолозите трябва със същата педантичност да обръщат внимание и на това къде писмото ще препрати потребителя. Няма смисъл да отделяте толкова внимание на писмата, ако те ще препращат потребителя към една прекалено обща начална страница. Персонализираните целеви страници, които насочват посетителя директно към продукта или офертата, представена в писмото, могат да увеличат конверсиите с над 25%. Освен това не бива да забравяте и мобилните устройства, защото в днешно време близо 45% от всичките имейли с цел маркетинг се отварят през телефон. Въпреки това много маркетолози не оптимизират целевите страници за мобилни устройства. Ако смятате, че това не е кой знае какъв пропуск, е добре да знаете, че, според Google, 61% от потребителите няма да се върнат на мобилен сайт, който веднъж вече не са могли да отворят. И, което е по-лошо, 40% от тях ще посетят сайта на конкурентна фирма.


2. Споделяйте научените уроци

Най-успешните организации, занимаващи се с маркетинг, гледат на имейлите като на възможност да научат повече за потребителя. За всяка кампания те си поставят ясни цели какво искат да научат и събират информация, която после споделят не само с останалите хора, които се занимават с маркетинг, но с цялата организация. В една фирма за дрехи, която използва за реклама различни комуникационни канали, наскоро започнали да се правят месечни обсъждания на имейл кампаниите, по време на които маркетолозите споделят три неща, които са успели да постигнат, и три пропуска. На обсъжданията присъстват маркетолозите, търговците и екипите, занимаващи се с популяризиране на бранда, като най-полезните уроци се излъчват по телевизионните екрани в сградата на фирмата. По думите на човека, който отговаря за директния маркетинг, целта е екипът да споделя всеки научен урок и ако предприетите действия не дават резултат, служителите могат само да се радват, че са успели да осъзнаят това. В резултат на този продължителен процес фирмата е на път да удвои процента на приходи от електронна търговия, без в същото време да увеличава броя на имейл кампаниите.


3. Използвайте персонално насочени към потребителя писма

Трудно е писмата ви да изпъкнат на фона на всички останали. И докато се отчита спад в използването на електронна поща, обемът на съобщенията продължава да расте, а агенцията Forrester Research дори предвижда броят имейли с цел маркетинг в САЩ за 2013 г. да достигне рекордните 838 милиарда. Ето защо не е никак учудващо, че изпращането на уместни писма трябва да е един от основните приоритети на всеки маркетолог. Най-успешните електронни писма не само звучат, но наистина са специално създадени за конкретния потребител. Например сайтът Gilt Group, на който се правят огромни разпродажби, ежедневно изпраща над 3,000 различни писма, които се базират на това на какви продукти е кликвал потребителят, какво е разглеждал и поръчвал. Разбира се, не е никак лесно да започнете да създавате персонализирани писма и да таргетирате индивидуалния клиент. Често информацията за потребителя се съхранява в различни звена на фирмата и цялата информация трябва да се събере на едно място, за да получите цялостна представа за всеки отделен потребител. Трябва да се създаде механизъм за таргетиране, за да можете да изпращате точното послание на точния човек. Изисква се солидна подготовка, защото създаването и изпращането на 3,000 писма на ден няма нищо общо с изпращането на едно и също писмо до голям брой потребители. Но огромната работа носи реални резултати. Така например една финансова институция е увеличила с 20% приходите си от целеви сегменти, използвайки събития от жизнения цикъл на клиента за изпращането на персонализирани имейли на настоящите потребители. Фирма Williams-Sonoma, предлагаща стоки за дома, отчита десеткратно по-висок Response Rate, след като започнала да изпраща персонализирани имейли, съобразени с това какво е разглеждал потребителят на сайта и какво е поръчвал досега.


«
Powered by Website.bg