Много от хората, занимаващи се с имейл маркетинг, изпитват известни съмнения дали правят всичко както трябва. Те често се чудят стигат ли писмата им до входящата кутия на получателя и харесват ли му. Освен това маркетолозите са любопитни как могат да подобрят успеха на имейл кампаниите си.

С помощта на тези препоръки, ще постигнете постоянство при изпращането на имейли и потребителите ще оценят по-високо писмата ви. Съветите са разделение в 5 категории с цел по-нагледно представяне на информацията.Практики, които да следвате при изпращане на имейлите

 • Винаги искайте разрешение – трябва да поискате разрешение от всеки отделен потребител и да му изпращате имейли, защото той така е пожелал. В противен случай много хора ще маркират писмата ви като спам и ще спрат да им обръщат внимание или ще се отпишат от имейлите ви.

 • Създайте очаквания още на етап регистрация – кажете на потенциалните абонати какво ще им изпращате и колко често. Както може да се очаква, хората едва ли биха искали да препълвате пощата им с писма.

 • Поискайте двойно потвърждение за регистрация – тази стъпка отнема съвсем малко повече време на потребителите, но пък ще ви защити от оплаквания, че изпращате спам. А и това е умен ход, защото ще сте сигурни, че хората наистина искат да получават писмата ви.

 • Използвайте кампании за имейл маркетинг вместо бюлетини – бюлетините са малко поостарели. Освен това с имейл кампанията ще можете да привлечете потенциални клиенти, които спадат към специфична група, и да им изпращате имейли по конкретна тема.

 • Направете предложението в подходящия момент – нищо не дразни хората така, както това да им изпратите специално предложение в неподходящия момент. Трябва да си спечелите възможността за осъществяване на продажба, като първо осигурите полезното и уместно съдържание, за което са се абонирали.Дизайн на имейла

 • Обвържете имейла с бранда си – за да сте последователни, във всичките писма използвайте цветовете и логото на фирмата си, защото така хората ще започнат да разпознават и да очакват имейлите от вас.

 • Създайте си професионален образ с последователна цветова схема – цветовете са важен компонент от един бранд. Ако имате нужда от помощ за намиране на хубава цветова схема, можете да получите вдъхновение от kuler или COLOURlovers.

 • Създавайте имейли и целеви страници, които мобилните потребители да разглеждат безпроблемно – разполагате с 320 x 356 пиксела при iPhone-ите, а това не е много в сравнение с компютрите (където по всяка вероятност разполагате с над 1024 x 768 пиксела). Следователно трябва да "сбиете" ширината, така че имейлът да може да се чете, без да се налага потребителят да променя размера на писмото.

 • Нека имейлът ви да е четим и без снимките – при повечето имейл клиенти, снимките се отварят само ако потребителят разреши. Затова трябва да използвате атрибута за алтернативен текст и да включите описание към всички изображения.

 • Използвайте шрифт, който съответства на стила и тона на писмото – не е лесно да изберете подходящ шрифт и размер на шрифта. Едва ли ще приемете насериозно бизнес предложение, за което е използван Comic Sans. Вместо това избирайте стандартен шрифт, който всеки има на компютъра си, например Arial, Verdana, Times New Roman или Tahoma.Съдържание на писмото

 • Подсилете очакванията, свързани с имейл кампанията – не казваме да използвате нестандартен IP адрес и да убеждавате хората, че не изпращате спам. Вместо това тактично обяснете за какво е писмото и дали хората да очакват имейли от вас и за в бъдеще.

 • Персонализирайте писмата и не включвайте само името на получателя – навярно знаете защо даден потребител се е абонирал за писмата ви, така че спокойно можете да споменете това в текста на имейла.

 • Изпращайте стегнати съобщения, за да е фокусирано писмото ви – хората са притиснати от времето и ще прочетат само няколко параграфа, за да разберат за какво е писмото. Затова пишете по възможно най-въздействащия начин. Напишете това, което искате да кажете на хората, след което намалете дължината на текста наполовина. Ще се учудите колко полезен ще се окаже този съвет.

 • Пишете интересни имейли и насърчавайте потребителските отзиви – някои читатели обичат да им задавате провокативни въпроси, на които да отговорят по имейл или на Facebook страницата ви. Това е полезно не само за активността в социалните мрежи, но също така ще ви помогне да разберете какво мислят хората за писмата ви.


Достъпност на имейлите

 • Тествайте как изглежда писмото при различни доставчици на електронна поща – след като сте създали имейл, който изглежда безупречно, проверете как ще изглежда той при различни доставчици на електронна поща. Съществуват няколко достъпни услуги, които позволяват да се види как ще изглежда писмото, когато е отворено през различни пощи. Другият вариант е просто да си направите пощи в Yahoo, Gmail, Hotmail и т.н. и да си свалите Thunderbird – програмата за електронна поща на Mozilla.

 • Създайте лесна опция за отписване – потребителят трябва лесно да открива линка за отписване, за да може да се отпише от писмата ви, ако не желае да ги получава. Линкът трябва ясно да се вижда – много по-добре е един потребител да се отпише, отколкото да отбележи писмата ви като спам.

 • Изпращайте максимално четивни имейли – комбинирайте имейли в чист текст и имейли в HTML формат. На устройствата, които не поддържат HTML, ще излиза съобщението в чист текст, и обратното – съобщението ще излиза в HTML формат, ако устройството го поддържа.

 • Възползвайте се от опцията за предварителен преглед – първото изречение от текста излиза най-отгоре и в Gmail например стои веднага след темата на имейла, така че с него можете да обобщите цялото писмо.

 • Пробвайте различен формат – ако обикновено изпращате имейли в HTML формат, от време на време за разнообразие можете да изпратите писмо в чист текст. Обикновено хората възприемат писмата в чист текст като по-персонални, затова не прекалявайте с тях.Абонирани потребители

 • Уважавайте времето и интересите на абонираните потребители – не пълнете пощите им с безполезни имейли, взимайте под внимание интересите им и добре планирайте писмата, като изпращате не повече от няколко на месец.

 • След 9 месеца поискайте хората да потвърдят, че все още се интересуват от писмата ви – разрешението да изпращате писма ви гарантира 50% от победата, другите 50% се състоят в това да не загубите това разрешение. Обикновено след 9 месеца хората вече не проявяват интерес към имейлите ви, така че е добре да поискате потвърждение, че още желаят да ги получават. Най-хубавото е, че по този начин ще разберете кои са лоялните потребители.

 • Изпращайте имейли на по-малки и по-тясно таргетирани групи от потребители – с напредъка на имейл маркетинга, ще можете да проследите кои линкове и имейли се харесват на получателите. Използвайте тази информация, за да идентифицирате различни подгрупи, на които да изпращате специално създадени за тях съобщения. Ще се учудите колко добри резултати ще постигнете.

 • Не използвайте само имейли, за да поддържате контакт с потребителите – имейлите са най-важното, но не и единственото, средство за маркетинг за малкия бизнес. След като известно време сте изпращали писма, поискайте потребителите да ви дадат повече информация за себе си, например адрес и телефон – те представляват алтернативен начин за връзка с потребителите.


 • Насърчавайте и използвайте потребителските отзиви– има два вида потребителски отзиви – пасивни и активни. При първия вид гледате на кои линкове се кликва, което е индикатор за общия интерес към писмата ви. При втория вид потребителите ви задават въпрос, предлагат ви идеи или оставят коментар. Насърчавайте този вид отзиви, за да подобрите имейл кампаниите си.


«
Powered by Website.bg