Повечето хора директно трият получаваните бюлетини. Сара Морис, която е онлайн редактор на "The Do Lectures", а преди това е работила по бюлетина на "5 Simple Steps", съветва какъв дизайн да използвате, за да накарате хората да прочетат бюлетина ви.


Ако харесвате дадена компания, продукт или услуга, често решавате да се абонирате за бюлетина, защото искате да получавате актуална информация за предлаганите продукти или услуги.

След няколко месеца обаче пощата ви е задръстена с бюлетини, които не сте прочели, и вече се замисляте да се отпишете от тях. Имейлите, които все пак сте отворили, не са ви грабнали и освен това нямате нито времето, нито желанието да ги преглеждате.

Какво можете да направите, за да не си помислят хората същото и за вашия бюлетин? Настоящата статия съдържа насоки, с помощта на които потребителите ще чакат с нетърпение писмата ви и ще ги преглеждат с удоволствие.


1. Откъде да започнете

20 полезни съвета за дизайн на бюлетина

Още в самото начало ще трябва да помислите за начин, по който лесно да изпращате имейлите. Съществуват най-различни софтуерни решения, например MailChimp и Campaign Monitor.

И при двата софтуера кампаниите и списъците с имейли се управляват лесно, темплейтите не представляват проблем и освен това са взети мерки по отношение на всички технически аспекти по изпращането на голям брой имейли, без фирмите, ползващи услугите им, да попаднат в черния списък на спамърите.

И MailChimp, и Campaign Monitor осигуряват страхотни статистики, с помощта на които човек може да добие доста добра представа за успеха на кампанията си, а World View на Campaign Monitor дава възможност да проследите отворените писма по целия свят, което е наистина страхотно.


2. Дайте си сметка към кого е насочен бюлетинът

Бюлетинът може да се използва за най-различни цели в зависимост от бизнеса, с който се занимавате. Може да информирате хората за нова услуга, за промени в досегашните си услуги, за специални предложения, намаления и др. Затова, преди да се заемете с дизайна, трябва да сте наясно каква е целта на бюлетина.

Хората, които са се съгласили да получават новини от вас, трябва да се превърнат във ваш приоритет, така че научете кои са те и винаги взимайте това предвид, когато създавате бюлетин. Отговорете си на въпросите от какво се интересуват тези потребители и какво искате да споделите с тях.


Помислете си как бихте разговаряли с тези хора очи в очи. Като цяло бюлетините представляват приятелска, неформална форма на комуникация по интернет, затова пишете така, както бихте говорили, и на читателите ще им е по-лесно да възприемат информацията.


3. Решете какъв да е форматът

20 полезни съвета за дизайн на бюлетина

Трябва да решите как да изглежда бюлетинът ви и как точно да го изградите.

Има много начини да създадете темплейта, които зависят от следните неща:

  • кои електронни пощи ще поддържате;

  • искате ли да осигурите опцията за преглед в уеб браузър (и за кои уеб браузъри);

  • какви мобилни устройства ще поддържате и ще искате ли бюлетинът да изглежда по различен начин на мобилни устройства и на десктоп.


Разгледайте бюлетини на други фирми, защото това е отличен начин да решите какво ще е най-подходящо за вашия бранд или продукт и за абонатите ви. Помислете по какво бюлетините, които ви харесват повече, се различават от останалите.


4. Нека бюлетинът да е фокусиран върху основната цел

Независимо дали ще заложите на корпоративния стил като начин за брандиране или ще проявите повече творчество, бюлетинът ви в никакъв случай не трябва да се превръща просто в средство за споделяне на колкото се може повече странично съдържание. Много брандове се опитват да наблъскат в бюлетина всевъзможни линкове към сайта си. Излишната информация обаче е доста досадна, затова бюлетинът ви трябва да е стегнат и фокусиран върху основната си цел.


5. Не лишавайте бюлетина от индивидуалност

20 полезни съвета за дизайн на бюлетина

Стандартната препоръка гласи да се стремите към простота при създаване на бюлетина си. Но по-важно е дизайнът на бюлетина още на пръв поглед да се асоциира с фирмата ви и да отразява вашето послание. Следователно няма нищо лошо в това да проявите оригиналност.


6. Заглавия

Заглавията са изключително важни, но и трудни за писане. Замислете се какво привлича вниманието ви, когато разглеждате един бюлетин или уеб страница. Дори да сте написали брилянтна статия, ако заглавието не е достатъчно интересно, хората може и да я подминат. Следователно заглавията са също толкова важни, колкото и самото съдържание.


7. Хедър

20 полезни съвета за дизайн на бюлетина

Хедърът се появява на всеки бюлетин, който изпращате, затова трябва да му обърнете специално внимание. Хедърът трябва мигновено да изразява ценностите на бранда на визуално ниво. В идеалния случай той ще създаде емоционална реакция у абонирания потребител, който ще се почувства така, сякаш му подаряват красив подарък, а не му пробутват нежелан спам.


8. Футър

20 полезни съвета за дизайн на бюлетина

Както при уебсайтовете, футърът в много отношения е не по-маловажен от хедъра, тъй като с него дизайнът изглежда завършен. Именно във футъра потребителите очакват да намерят контактна информация. Освен това с него можете да дадете възможност на абонатите лесно да споделят със своите приятели по имейл или в социалните мрежи целия бюлетин или отделни части от съдържанието му. Във футъра определено трябва да има и линк за отписване от бюлетина.

Отписването в никакъв случай не трябва да е трудно, защото по този начин бюлетинът ви няма да стане по-популярен. Много по-полезно е да знаете, че хората, които са се абонирали за него, наистина искат да го получават. Така има по-голяма вероятност да му обърнат внимание. По-добре само 50 човека да са прочели и харесали бюлетина, отколкото 500 да са го изтрили.


9. Изображения

20 полезни съвета за дизайн на бюлетина

Бюлетинът може да бъде доста скучен, ако съдържа само текст, така че изображенията са страхотен начин да визуализирате това, което искате да споделите с потребителите. Ако имате хубави снимки от различни организирани събития, снимки на персонала или на продуктите си, можете да ги използвате. А ако нямате, не забравяйте да направите следващия път, когато организирате събитие или пускате нов продукт.

Със снимките безспорно можете да посригнете емоционално въздействие, затова изберете тези, които са ви любими и които според вас отразяват същността на вашата фирма. Отделете време да си поиграете с фотошоп и да направите изображенията възможно най-въздействащи, а ако в екипа ви има човек, който може да рисува, го помолете да помогне.

Днес много фирми слагат клип в бюлетина си, но от техническа гледна точка това може и да не е най-доброто решение. Затова внимателно помислете към каква аудитория е насочен бюлетинът и с какви технологии борави тя.


10. Създайте очаквания у потребителите

Бюлетините са отличен начин да създадете у потребителя чувство на очакване. Не е задължително новините да са свързани с нещо, което вече сте направили. Вместо това можете да споделите стремежите на компанията и надеждите ви за развитието й. Ако възнамерявате до половин година да пуснете нов продукт, накарайте потребителите да се почувстват съпричастни към въодушевлението ви.


11. Разкажете история

20 полезни съвета за дизайн на бюлетина

Ако разкажете как се е развила фирмата или проектът ви, със сигурност ще намерите хора, желаещи да станат част от всичко това, а с бюлетина ще им покажете как да го направят. Проявете креативност при избора на изображения, които визуално да подкрепят думите ви. Няма правило, което да гласи, че бюлетинът трябва да представлява безинтересен списък с линкове.


12. Следете статистиките

Софтуери като MailChimp ще ви дадат огромно количество информация за това какво правят потребителите с бюлетина ви. Но не се вманиачавайте прекалено много. Статистиките ще ви дадат обща идея какво дава резултат и какво не, но не бива да им обръщате прекалено много внимание. Има редица елементи, които трябва да взимате предвид при създаването на бюлетина. Интуицията и натрупаният опит ще ви помогнат да прецените кое е правилно и кое – не.


13. Как повече хора да се абонират за бюлетина ви

20 полезни съвета за дизайн на бюлетина

Има много начини да информирате хората за бюлетина си и от вас се иска да се възползвате от колкото се може повече от тях. Използвайте регистрациите си в Twitter, Facebook и GooglePlus и винаги слагайте на сайта си лесно забележим линк към страницата за абониране за бюлетина. Организираните събития и изложения са друг начин да популяризирате бюлетина. Изключително важно е обаче хората да могат възможно най-лесно и бързо да си направят регистрация.


14. Вярвайте си

Ако не си вярвате, и хората няма да ви повярват. Но ако сте убедителни и вярвате в новините, фирмата или продукта си, това ще си проличи и в рекламния текст.


15. Насърчете обратната връзка

20 полезни съвета за дизайн на бюлетина

Печатният бюлетин е бил форма на едностранна комуникация, но в мрежата трябва да се стремите към двустранно общуване. С други думи, електронният бюлетин е отличен начин да накарате човека отсреща да се включи активно в общуването, затова организирайте някакво състезание или просто помолете абонатите да споделят отзивите си с вас.


16. Ускорете процеса по създаване на бюлетин

След като темплейтът е готов и сте си изяснили целите, ще създавате всеки следващ бюлетин учудващо бързо. С течение на времето с помощта на бюлетина ще създадете общност и писмата ви ще приличат повече на съобщения, които изпращате на група хора с общи интереси, отколкото на анонимни имейли.


17. Бъдете наблюдателни

20 полезни съвета за дизайн на бюлетина

Винаги си отваряйте очите за интересни неща, които можете да включите в бюлетина. Отбелязвайте си вдъхновяващи уеб страници, записвайте си грабващи цитати, правете снимки. Пишете за преживяванията си. Винаги е по-добре просто да седнете и да сглобите бюлетина, отколкото да го създавате от нищото.

18. Проявявайте постоянство

Ако редовно изпращате бюлетин, хората ще започнат да го очакват, понякога дори с нетърпение. Но задължително преценете колко често трябва да изпращате бюлетина. Честотата до голяма степен зависи от целите, а границата между това да информирате хората и да им изпращате спам е тънка и не бива да се прекрачва.


19. Дайте на потребителите нещо в замяна


20 полезни съвета за дизайн на бюлетина

Не очаквайте, че хората искат да четат само съобщения, свързани с вашата фирма, бизнес или спонсори. Хората знаят, че целта ви е да им продадете продукт/ услуга, но защо не включите и нещо различно? Например информация за каузи или други фирми, които подкрепяте. Това няма да накара абонатите да се интересуват по-малко от вас. Освен това не се знае дали фирмите, които ви вдъхват респект, няма един ден да ви върнат услугата.


20. Правете тестове, преди да пуснете бюлетина

Преди да пуснете бюлетина, първо го изпратете на себе си. Отворете го през различни пощи и браузъри и през мобилни устройства. Винаги може да се обърка нещо с текста и изображенията или при самото изпращане, но няма как да забележите проблемите, докато не се поставите на мястото на потребителя.


«
Powered by Website.bg