Качественият имейл маркетинг е финансово изгоден начин да достигнете до таргетираната от вас група.

Той ще ви помогне да изградите и поддържате добри отношения с потенциални и настоящи клиенти и партньори, както и да популяризирате продуктите и услугите, които предлагате.

Настоящата статия ще ви покаже как стъпка по стъпка да създадете имейл маркетинг кампания.


Стъпка 1. Решете за какво ще се отнася кампанията

Ключът към успешната имейл кампания се състои в това още от самото начало да си изясните какви са целите ви. Трябва да решите:


Каква е целта на кампанията:


- да привлечете нови потребители;
- да развиете допълнителен бизнес;
- да затвърдите отношенията си с настоящи и потенциални клиенти.

На кого ще изпращате имейли:

- Каква група таргетирате?
- Какви са интересите на таргетираните потребители? Какво търсят те и защо ще се радват да се свържете с тях?

Колко често да им изпращате имейли:


Като цяло не са много ситуациите, в които е препоръчително да изпращате повече от един имейл на две седмици. Веднъж месечно е добър вариант – ако изпращате писма по-често, може да подразните потребителите, а ако изпращате по-рядко, те могат да забравят кои сте и какво предлагате.


Стъпка 2.
Създайте си списък с имейл адреси

Когато създавате или купувате списък с имейл адреси, не бива да използвате непозволени средства.

Ако сами ще събирате адресите, хората трябва да дадат съгласието си, преди да започнете да им изпращате имейли. Ако ще събирате адреси през сайта си, задължително трябва да накарате потребителите сами да се абонират за получаване на мейли. Можете да използвате следния текст:

"Цъкнете на отметката в това поле, за да се присъедините към мейлинг листа ни".


Потребителите трябва да са наясно за какво се абонират, както и за какви цели ще използвате личните им данни.


Стъпка 3. Решете какъв софтуер да използвате


Напълно възможно е да използвате Outlook или Outlook Express за имейл кампаниите си. Навярно в началото дори ще предпочетете този вариант, ако имате малък списък с имейл адреси и/ или доста ограничен бюджет.

Този подход обаче си има някои недостатъци:

  • Няма да можете да използвате сложни графики в писмата си.

  • Отписването от получаване на имейли може да ви създаде проблеми. Трябва да осигурите на потребителите лесен начин за отписване, но ако използвате стандартна поща, не трябва да забравяте ръчно да махнете имейл адресите на отписалите се хора от списъка.

  • Няма да имате възможност да получите статистика, показваща колко човека са отворили писмата ви, колко са кликнали на линковете и т.н.


Задължително трябва да следите за това имейл адресът на потребителя да не се вижда от останалите потребители. Ако използвате стандартна поща, изписвайте адресите в полето "bcc", а не в полетата "to" или "cc".

Другият вариант е да използвате софтуер за имейл маркетинг. Той ще ви позволи да изпращате писма в HTML формат, оформени като уеб страници и съдържащи графики, да се справите по-лесно с потребителите, които се отписват, както и да получите полезни статистики за успеха на кампаниите ви. При използването на такъв софтуер заплащането обикновено е на месечен или годишен абонамент или с такса на брой изпратени съобщения, а може да представлява и комбинация от двете.


Стъпка 4. Решете какво да е съдържанието на първото ви писмо

Първото впечатление е много важно, затова трябва да обърнете специално внимание на първия имейл, който изпращате. За целта:

  • изберете грабващо заглавие, което да накара хората да кликнат на него;

  • създайте интересно съдържание – в зависимост от целите ви, това може да са увлекателни статии, описание на продукти или специални предложения;

  • нека следващите ви имейли да отговарят по качество на първия.


Можете да сложите цялото съдържание в самото писмо или да включите само няколко абзаца, които да водят към цялата статия на сайта ви. Ако не разполагате с друг начин да разберете колко успешни са имейл кампаниите ви, тази техника ще ви е от полза, защото статистиката на вашия уебсайт ще ви помогне да проследите колко хора са посетили конкретните страници


Стъпка 5. Създайте имейли, въздействащи на визуално ниво

Дори да не използвате писма в HTML формат, съдържащи графики, това не означава, че не трябва да се погрижите за оформлението на писмото.

Ключът към успех се крие в простотата – потребителите трябва безпроблемно да намират това, което търсят, а информацията да се чете лесно.


Оставяйте празен ред между абзаците и отделете статиите една от друга – ако не използвате HTML, един ред от тирета ще свърши работа.

А ако все пак имате възможност да слагате графики, в никакъв случай не прекалявайте с тях. Не забравяйте, че с всяко изображение времето, за което съобщението ви се зарежда в пощата на потребителя, се увеличава.

Освен това трябва да имате основателна причина да използвате всяко от изображенията и максимално да намалите размера му.

Ако се стремите да изградите лични взаимоотношения с абонираните потребители, можете дори да включите своя снимка.


Стъпка 6. Измерете успеха си

Трябва да намерите начин да измерите постигнатия успех, защото в противен случай няма как да знаете дали кампанията ви е постигнала своята цел.

Ако използвате софтуер за имейл маркетинг, услугата обикновено включва статистика за изпратените имейли, която да ви даде например информация за това:

  • колко човека са отворили писмото;

  • колко човека са кликнали на линковете към уебсайта ви;

  • колко човека са се отписали от получаване на имейли.


Ако използвате стандартна поща, за препоръчване е да следвате описаната в стъпка 4 техника и да сложите препратки към определени секции на сайта си, защото така ще можете да проследите посещенията чрез статистиките на своя уебсайт.

Шестте стъпки, описани в тази статия, ще ви помогнат да създадете имейл маркетинг кампания, която да ви донесе успех, или, най-малкото, ще сте наясно дали дадена кампания дава резултат или не.


«
Powered by Website.bg