Да кажем, че имате уебсайт, който е съвсем нов или пък съществува от известно време, но досега не сте се фокусирали върху събиране на имейл адреси. На сайта ви има съдържание, продукти или услуги, които искате да споделите с хората. За тази цел ви трябва стратегия за социалните мрежи и списък с имейл адреси, но не знаете къде да откриете имейли и хора, които да се абонират за писмата ви. Настоящата статия ще ви даде насоки как да си създадете списък и да привлечете максимален брой хора, които да се абонират за получаване на търговски съобщения.


Защо ви е нужен списък с имейл адреси

Най-очевидната причина за изграждане на мейлинг лист е, че ще се увеличат поръчките на клиентите, а също и приходите ви. Освен това не трябва да забравяте, че списъкът с имейли е част от фирмените активи и в случай, че решите да продадете фирмата си, качественият списък може да вдигне цената й. Освен това ефективният мейлинг лист може да ви даде възможност за допълнителни приходи чрез продажба на рекламно пространство в имейлите за продукти или изпращане на спонсорирани имейли в качеството ви на партньори или рекламодатели. С изграждане на списъка с адреси не просто си осигурявате маркетингов канал, но и увеличавате стойността, на която се оценява вашата фирма. Ето защо постепенното изграждане на качествен списък в никакъв случай не е загуба на време.


Качество срещу количество


Още в самото начало ще трябва да решите дилемата дали да заложите на качество или на количество. Очевидно колкото по-голям е списъкът ви, толкова по-голяма е възможността да генерирате приходи от него. Но както при повечето дейности, свързани с маркетинг, и тук качеството на лийдовете е не по-маловажно. Ще разполагате с голям брой имейл адреси, ако добавите старите си контакти или купите или ползвате под наем солиден списък, но съвсем малка част от тях ще са лийдове, които се интересуват от вашите продукти, фирма или бранд. Ето защо е добре изграждането на списъка да става постепенно. Фокусирайте вниманието си върху привличането на качествени лийдове, чийто брой впоследствие ще се увеличи с разрастване на бизнеса ви. Безспорно за вас е важно мейлинг листът ви да е максимално дълъг, но той трябва да е качествен и да включва хора, готови да откликнат на отправените предложения. Това, от своя страна, ще доведе до увеличение на приходите ви.


Откъде да си набавите имейл адреси:

1. Посетители на сайта ви

Най-очевидното и логично място, където да откриете хора, желаещи да получават електронни писма от вас, е уебсайтът ви. Потребителите, които посещават вашия сайт, независимо дали правят поръчка или не, очевидно проявяват интерес към информацията или съдържанието. На всяка страница на сайта ви трябва да има поле за регистрация с имейл адрес – така потребителите ще имат възможност да станат част от списъка ви. Не забравяйте, че всеки посетител на сайта ви е потенциален абонат за имейли.


2. Клиенти, които купуват продукти и услуги

Клиентите, които посещават сайта ви, но не купуват, са важни лийдове. Тези обаче, които правят поръчка, са още по-ценни, защото са проявили готовност да пазаруват от вас или са споделили лични или финансови данни. Ако осигурите на човек примамлива възможност лесно да се абонира за получаване на имейли, когато прави поръчка или извършва други дейности, ще можете да си създадете дълъг списък с имейл адреси, който ще включва ценни потребители с доказана покупателна история.


3. Магазини в социалните мрежи

Ролята на социалните медии за задържане на клиенти и популяризиране на брандове става все по-важна. С малко повече мотивацията и добре обмисленото поле за регистрация лийдовете от социалните мрежи често могат да станат още по-надеждни.


4. Уебсайтове с подобен тип потребители

Изграждането на списък с имейл адреси до голяма степен прилича на рекламирането на една фирма като цяло. Уебсайтове с подобно съдържание или тип потребители са страхотно място, където да откриете лийдове с имейл адреси, които евентуално да включите в мейлинг листа си. Това може да стане по различни начини. В идеалния случай ще сключите сделка със сайта, от който искате да събирате имейл адреси, като в замяна обещаете рекламно пространство във всяко изпращано от вас писмо. Така няма да се налага да давате пари, за да си създадете списък с адреси. Също така можете да си платите, за да запълните списъка си с хора, които се регистрират на други сайтове. В този случай плащате за рекламна кампания, базирана на брой импресии кликове, или пък на регистрация с валиден имейл. В тези случаи обаче трябва да си дадете ясно сметка какви средства можете да изхарчите за една регистрация. Направете си груба сметка – проверете на колко адреса сте изпратили имейл последния път. Ако в списъка е имало 100 човека, а приходите са били в размер на 100 долара, можете да похарчите 1 долар на имейл.

Рекламирането на списъка с имейл адреси на други сайтове е страхотен начин да увеличите списъка. Това може да се окаже дори по-доходоносно от рекламиране на сайта. Ако успеете да изтъкнете основателна причина защо човек трябва да се абонира за получаване на имейли (например безплатни оферти или кодове за отстъпка), ще ви е много по-лесно да накарате хората да се абонират за имейлите, отколкото ако трябваше да ги накарате да направят поръчка. Но задължително си направете сметка колко можете да похарчите за имейл адрес. Другото важно нещо е да намерите начин да разберете кои имейли от кой рекламен източник идват.


5. Търсачки (органично и платено търсене)

Маркетингът за търсещи машини също може да е ефективен начин за изграждане на списък с имейл адреси. Създайте целеви страници, съобразени със списъка ви с имейли, и след това направете оптимизация за органични резултати при търсене или за платена реклама, базирана на брой кликове. Тук също трябва добре да прецените колко пари можете да отделите, както и да намерите начин да разберете откъде идват регистрациите. Ако не сте много наясно с оптимизацията за търсещи машини, най-добре би било да използвате услугите на професионалист. Имайте предвид обаче, че търсачките са били основно средство за изграждане на много от успешните списъци с имейли.


6. Офлайн източници


Само защото списъкът с имейл адреси представлява онлайн маркетинг инструмент, това не означава, че трябва да събирате имейли само онлайн. Ако имате реален магазин, можете да събирате адреси от хора, които пазаруват в него или го посещават. Тези, които предлагат продуктите си по фестивали и концерти, имат възможност да събират имейл адреси на съответните места. Ако организирате лотария с награди, изискайте човек да напише имейла си на билета, защото това също е ефективен начин да увеличите мейлинг листа си. Разбира се, по-късно ще трябва да отделите време и да въведете адресите в системата, но обикновено усилието си заслужава. С други думи, в никакъв случай не пренебрегвайте офлайн възможностите.


7. Списъци, които да купите или да ползвате под наем

Ако искате бързо да разширите списъка си, можете да купите или да ползвате имейли под наем. Ще трябва обаче да поемете известни рискове. Повечето подобни списъци излизат скъпо и е възможно да не успеете да си възвърнете инвестицията толкова бързо или с успеха, който очаквате. Освен това тези списъци включват хора, които може да не са запознати с вашия бранд или продукт или да не се интересуват от тях. Следователно те няма да са толкова склонни да откликнат на писмото ви и дори може да го маркират като спам. Това може да се отрази на репутацията на домейна и да ви създаде проблеми при изпращане на имейли в бъдеще. И ако все пак решите да купите списъци с имейл адреси или да ползвате такива под наем, задължително се обърнете към агенция, на която може да се има доверие. Ако в списъка има много адреси, до които не можете да доставите писма, ще си навлечете наказания, които ще окажат негативно влияние върху репутацията ви и върху възможностите за развитие в сферата на имейл маркетинга. Тази стратегия позволява бързо да разширите базата си с адреси и да отчетете възвръщаемост на инвестициите, но трябва да подхождате много внимателно при избора и закупуването на списъци.Използване на непозволени техники (black hat techniques)

Съществуват много непозволени техники за събиране на имейл адреси, например пускане на паяк, който да следи за регистрационните форми на определени сайтове. Едва ли има нужда да се споменава, че не е добра идея да използвате такива техники, защото рискувате репутацията си и поставяте под въпрос успешното изпращане на писма в бъдеще.

Изграждането на мейлинг лист изисква време и търпение. Качественият списък обаче ще ви даде възможност да увеличите не само приходите, но и стойността, на която се оценява фирмата ви. Отделете време, за да съберете солиден брой лийдове, защото в дългосрочен план усилията определено си заслужават.

Независимо каква стратегия за имейл маркетинг изберете, първата стъпка, която ще гарантира успех на кампанията, включва избор на надеждно софтуерно решение за изпращане на масови имейли.


«
Powered by Website.bg