Имейл маркетингът е един страхотен начин да достигнете до клиентите си, независимо къде са те, без да харчите много пари. Но той е и голяма отговорност, защото хората не дават имейл адреса си на всеки. Ако се чудите дали да започнете да изпращате бюлетин, трябва да вземете предвид следните неща.


Нека човек лесно да може да се абонира за бюлетина


Публикувайте форма за регистрация на началната си страница, в блога си, на Facebook страницата си и изобщо навсякъде, където клиентите и феновете ви вече са активни. Може да решите да съберете имена и дати на раждане (за да изпратите специална оферта или подарък) или да поканите хората да се присъединят към някакви групи, но не прекалявайте с полетата, които трябва да се попълнят. Прекалено дългата регистрационна форма може да стресне човек.Кажете на абонатите какво да очакват

Независимо дали планирате да изпращате актуална информация за фирмата, писма от президента й, информация за разпродажби в електронен магазин, ежедневни оферти или седмични съвети, задължително кажете на хората какво да очакват и колко често да го очакват. Нека регистрационната форма дава възможно най-много информация на хората, за да могат да решат дали искат да са в списъка ви с имейл адреси или не.


Изпратете имейл за добре дошли

Можете да използвате един хитър ход, като напомняте на хората защо са в списъка ви с имейл адреси и да ги уверявате, че предлагате страхотни неща. Дори можете да изпратите специална оферта или ексклузивно съдържание на новите потребители, като по този начин им благодарите за лоялността.


Създайте бюлетина, който да съответства на бранда ви

Вашите имейл кампании трябва да отговорят на визията и същността на бранда ви. Ако използвате готов темплейт, можете да го персонализирате, като включите цветовете и логото на фирмата в хедъра. Ако имейлите ви са съгласувани с останалата част от фирменото съдържание, още от самото начало читателите ще ви почувстват по-близки.


Нека човек лесно да може да прегледа писмото


Хората са заети и получават много писма, затова ще бъде погрешно да смятате, че имате цялото им внимание. Вместо да използвате един огромен текст без нови редове, разделете съдържанието на кратки абзаци. Включете подзаглавия и изображения, които да помогнат на читателя по-лесно да се ориентира и да може лесно да прегледа писмото. Най-горе на бюлетина сложете реклама, на която не се вижда рекламираният продукт, за да покажете какви стоки предлагате. Ако изпращате дълга статия, сложете линк с текст "прочетете повече", за да могат хората да се върнат към статията, когато им е удобно. Темата на имейла също трябва е уместна и лесносмилаема. Дори можете да направите тест с различни теми на имейла, за да видите коя ще е най-подходяща.


Изпращайте на хората уместно съдържание


Фирмите, които се занимават с изпращане на бюлетини по имейл, предлагат разделяне по групи или сегментиране на списъка с имейл адреси, като по този начин ви помагат да изпратите уместно съдържание. Ако изпращате различни имейли на различните групи (една организация с нестопанска цел например може да изпрати отделни писма на доброволците, дарителите и борда на директорите), във формата за регистрация можете да помолите хората да отбележат към коя група биха искали да се присъединят. Сегментирането на списъка с адреси пък ви позволява да таргетирате отделни потребители от списъка, без да ги добавяте към група. Ако в магазина ви има разпродажба, насочете кампанията само към хора с определен пощенски код, защото няма смисъл абонатите, които живеят в други части на света, да получават информация за разпродажбата. Също така можете да сегментирате списъка с имейл адреси според дейност, имейл клиенти, данни за електронната търговия и др. Изпращайки уместно съдържание, ще поддържате интереса на хората, а когато са заинтересовани, те с нетърпение ще очакват бюлетина ви и ще го споделят с приятели.


Направете си график за бюлетина


Редовното изпращане на бюлетин е голям ангажимент. Ако в продължение на няколко месеца не изпращате нищо, хората ще забравят за вас и има голяма вероятност следващия път да изтрият имейла от вас или, което е по-лошо, да го отбележат като спам. Затова отделяйте време редовно да планирате, пишете, оформяте и изпращате бюлетините.


Редактирайте


Дори редакторите имат нужда от редакция. Когато съставяте графика за публикации, оставете повече време за редакция и проверка. След стартиране на кампанията, писмата отиват директно във входящата поща и вече не можете да променяте нищо по тях. Бюлетините трябва да съдържат смислено съдържание, защото некачественото съдържание оказва негативно влияние върху фирмите, които го изпращат. Граматиката и стилът са също толкова важни при имейлите, колкото са и при уебсайтовете и блоговете.


Направете тест

Имейлите излизат различно на различни пощи и мобилни устройства. Затова изпратете тестов имейл на колегите си или използвайте програма за тестване, за да сте сигурни, че писмата ще изглеждат еднакво добре на големи и малки екрани. Тестовете позволяват навреме да забележите грешки в дизайна, а програмите за тестване помагат да се види дали една кампания ще бъде уловена от филтъра за спам. За да извършите тестовете по-лесно, можете дори да си направите регистрации в няколко електронни пощи на различни места. Избягвайте кампании, които се състоят от едно-единствено голямо изображение, и се застраховайте с опция за чист текст за всяко писмо, което изпращате.


Помислете за мобилните версии

Ако една кампания не се показва на мобилните устройства, тя няма да е много успешна. Всички писма, които изпращате, трябва да могат да се четат и през телефона. За повече информация, която може да окаже влияние върху начина, по който оформяте имейлите, вижте инфографиката "Email in Motion" на ReturnPath. Едно от най-важните неща е, че 41% от европейците ще затворят или изтрият писмо, което не е оптимизирано за телефони. Може би е време да започнете да използвате темплейти с отзивчив дизайн.


Запознайте се с правилата за спам


Много от хората, които изпращат спам, не го правят нарочно, а поради липса на информираност. Прочетете CAN-SPAM act, ако искате да си спестите излишни неприятности. Накратко, имате право да изпращате масови имейли само на хора, които изрично са се съгласили да бъдат включени в списъка ви с имейл адреси. Ако сте събрали имейл адреси, на които да изпращате информация за безплатна храна или покани за събития, нямате право да изпращате имейли с цел маркетинг, освен ако ясно не сте отбелязали това при регистрация. Във всеки имейл слагайте линк за отписване, който ясно да се вижда, и не забравяйте да напомняте на потребителите по какъв начин са се включили в списъка ви.


Дайте възможност за споделяне на съдържанието


Изпращайте съдържание, което хората да искат да споделят, като споделянето трябва да е лесно. Естествено, потребителите могат да препратят кампанията на приятели, но би било прекалено да ги помолите за това. Включете линк към уеб версията на кампанията, така че хората да могат да я прочетат извън електронната си поща. Също така добавете линкове за Twitter и Facebook, така че хората да могат да споделят съдържанието в социалните мрежи, които използват. Когато техните приятели започнат да споделят съдържанието и да се абонират за бюлетина ви, значи този ход е бил успешен.


Взимайте под внимание статистиките

Повечето фирми, които предлагат услугата имейл бюлетин, правят и безплатни отчети с полезна информация. Научете се да вниквате в отчетите и да ги анализирате – така ще можете да използвате статистиките за подобряване на кампаниите си. Обръщайте внимание на честотата на отваряне и кликване и вижте дали не се очертават някакви тенденции, при които цифрите растат или намаляват. Ако отчетете голям брой отписвания за кампания, следващия път опитайте нещо различно.


Покажете приятелско отношение


В бюлетина спокойно можете да използвате неформален тон. Тъй като повечето имейли идват директно от конкретен човек, хората очакват по-лично отношение. Много вероятно е атмосферата, в която хората проверяват писмата си, да е неформална, така че строго формалният, леко скучен тон ще бъде не на място. А и щом един човек ви е дал имейл адреса си, вече можете да си говорите на "ти". Ако при регистрация се изисква малко име, бихте могли да го използвате като обръщение в писмата.


Изпращайте писма само ако имате какво да кажете


Това може и да ви изглежда очевидно, но твърде много фирми започват една имейл кампания без предварително създаден план или послание. Имейлите са просто начин за публикуване на съдържание, така че самото съдържание е най-важно. Преди да започнете да изпращате бюлетин, задължително приемете това като постоянен ангажимент, който ще ви помогне да постигнете бизнес целите си. В противен случай ще загубите времето на потребителите, а и своето собствено. Опитайте се да си отговорите на следните въпроси: каква е целта на този тип комуникация; какво имате да казвате; по какви критерии ще измервате успеха. Изпращайте съдържателни бюлетини и се фокусирайте върху фирменото послание.


«
Powered by Website.bg