Покрай всичките обсъждания относно социалните медии, SEO и управлението на репутацията, хората често забравят за имейл маркетинга. Неговата значимост за бизнеса обаче е по-голяма от когато и да било.

Имейлите се използват изключително много, особено като се има предвид, че през своите смартфони и таблети клиентите могат да проверят електронната си поща 24/7. Затова е важно всеки маркетолог или собственик на бизнес да бъде там, където са и клиентите му, и електронната поща е едно от тези места.

След като прочетете повече за шестте ползи от имейл маркетинга, тази динамична маркетингова стратегия със сигурност ще ви бъде от полза, когато дойде време да решите в какво точно да инвестирате.


1. Сегментирайте списъка с имейли и таргетирайте клиентите


Маркетолозите и собствениците на бизнес няма как да не са чували за целевия маркетинг. Накратко, не всички сегменти от клиентската ви база искат едно и също нещо. Ако например предлагате мъжко и дамско облекло, няма да рекламирате рокли на клиенти от мъжки пол. Или пък ако имате няколко магазина, няма да е уместно да предлагате уикенд промоция, предвидена за един от магазините, на живеещите далече клиенти. Именно имейл маркетингът ще ви помогне да решите този проблем.

Една от ползите от имейл маркетинг е, че той ви позволява да сегментирате списъка с имейл адреси на базата на наличната информацията, с която разполагате: демографските данни, интереси и поведението на потребителите и т.н. В днешно време повечето доставчици на услуги за електронна поща ви позволяват лесно да сегментирате списъка с абонати, така че да можете да изпратите актуалната информация за рокли само на потребителите от женски пол, а специалните уикенд оферти – на потребителите, които живеят близо до конкретния магазин.


2. Научете какво искат клиентите ви


Друго предимство на имейл маркетинга е, че ви помага да научите повече за типа съдържание, продукти или услуги, от които клиентите ви се интересуват. Да се върнем на примера за магазина за облекло и рекламирането на стоки сред женската аудитория. Ако на клиентките се изпрати имейл, който представя нова рокля и линия обувки, и се окаже, че никой не е кликнал на линка към обувките и че жените са кликнали на линка към роклите, се стига до заключението, че клиентите се интересуват от рокли.

Това ще помогне на собствениците на магазина по отношение на имейл маркетинга, защото ще стане ясно, че трябва да изпращат на жените от клиентската база информация само за рокли. Освен това обаче ще им помогне в избора на облекла при зареждането на магазина за следващия сезон. Така че това е един доста важен инструмент.


3. Нека името на вашия бранд или продукт бъде първото нещо, което идва наум на клиентите

Много маркетолози и собственици на бизнес се притесняват да не засипят абонатите с електронни писма. В действителност обаче потребителите сами са се регистрирали за получаване на имейли и по този начин са се съгласили да им рекламирате продуктите си. Затова не пропускайте тази ценна възможност и им осигурете това, което искат.


Дори при получаването на имейла хората да не се интересуват от типа продукти, които предлагате, вашият бранд или продукт ще се запечати в съзнанието им и ще е първото нещо, което ще им дойде наум, когато им потрябват подобни продукти.

В другата крайност са хората, които оставят списъците си с абонати да станат неактивни. Това е най-лошото, което можете да направите, защото неангажираните потребители накрая ще отпаднат от списъка и ще ги изгубите като потенциални клиенти. Вместо да позволявате това да се случи, извлечете максимума от имейл маркетинга, така че името на бранда или продукта ви да стане първото нещо, което идва наум на потребителите, когато търсят подобен продукт.


4. Увеличете продажбите

Независимо дали имате онлайн или обикновен магазин, имейлите са страхотен начин да увеличите продажбите. Според ExactTarget, 50% от онлайн потребителите са купили нещо заради получен имейл, което прави електронната поща най-важното средство за комуникация в маркетинга. Това е и една от най-важните ползи от имейл маркетинга за един бизнес, защото крайната цел са продажбите. Благодарение на прекия контакт с потребителите по имейл, един бизнес може да рекламира дадени продукти и промоции или да поставя акцент върху нова продуктова линия. Ако електронното писмо е добре обмислено, навременните имейли с цел маркетинг ще накарат потребителите да посетят вашия сайт или магазин и накрая ще доведат до продажби.


5. Спечелване на лоялни клиенти

Трансформирането на лийдове в реални клиенти е важна част от "жизнения цикъл на клиента" (customer lifecycle). Но това не е всичко. Важно нещо за всеки бизнес е да превърне хората, които за първи път правят покупка, в лоялни клиенти. Но обикновено фирмите се фокусира прекалено много върху привличането на нови клиенти и забравят за настоящите. А спечелването на лоялни клиенти е нещо, което изисква време и желание. Един от най-ефективните начини да постигнете това е имейл маркетингът.

След като клиентът си купи нещо от вас, можете да му изпратите имейл, с който му благодарите за направената покупка. После можете да му изпратите информация за това как да използва максимално пълноценно закупения продукт. Можете да му изпратите и талон за намаление по случай рожден ден или годишнина. И накрая, добре ще е да използвате имейлите и за да напомните на лоялните си клиенти отново да си купят нещо от вас.

Едва ли има нужа да се споменава, че спечелването на лоялни клиенти няма как да стане за един ден, но имейл маркетингът може да даде увереност на собствениците на фирми и на маркетолозите, че ще постигнат целта си.


6. Измерване на различни показатели

Една от ползите от имейл маркетинга, която често пренебрегваме, е това, че страшно много неща могат да се измерят. За маркетолозите и хората със собствен бизнес е изключително важно да оправдаят инвестициите в даден маркетингов канал. И първата стъпка в този процес е да определите резултатите, постигнати чрез маркетинг. Имейл маркетингът ви позволява да видите тези резултати и да ги съпоставите с инвестициите си.

Измерването на различни показатели в имейл маркетинга не се ограничава само до определяне на броя отворени писма (open rates) и честотата на кликване (CTR), които си остават много важни. Съществуват начини един собственик на местен бизнес да проследи успеха, който е постигнал даден имейл.

Ако например един местен ресторант изпраща по имейл талони за отстъпка от 5 долара, ще могат да се съберат използваните талони, да се изчисли общият брой покупки с талони и да продажбите се сравнят с инвестициите в имейли и талони. Ако инвестицията е по-голяма от продажбите, може би е време да пробвате нещо ново. Но ако е валидно обратното, има смисъл да продължите с имейл маркетинга.

Навярно тези шест важни ползи от имейл маркетинга са ви убедили, че той трябва да бъде неизменна част от маркетинговите стратегии, които използвате. Едва ли искате да поемете риска, на който ще сте изложени, ако не използвате този важен маркетингов канал.


«
Powered by Website.bg