Създаването на качествен списък с имейли може да се окаже скъпо струваща и трудоемка задача, но много компании се нагърбват с нея по простата причина, че имейл маркетингът може да е един от най-ефективните начини за разрастване на бизнеса.

Създаването на списък с имейли обаче е половината от това, което е нужно за постигане на успех. Другата половина се състои в полагане на усилия абонираните посетители винаги да се чувстват щастливи.

За съжаление обаче е изключително лесно човек да допусне грешки, които да отблъснат абонатите. Ето 4 от най-често допусканите:


1. Изпращане на прекалено много имейли

Доста компании прекаляват с имейлите и буквално заливат абонатите с повече електронни писма, отколкото те очакват. А това много лесно може да доведе до отписване от имейлите.

Как да се справите с това

Помнете, че при имейл маркетинга можете да постигнете повече, ако всичко е в умерени количества. Вместо да се тревожите как по-често да общувате с потребителите, се фокусирайте върху качеството на имейла и се старайте той да окаже желаното въздействие върху потребителя. Съдържанието трябва да е информативно, а призивът към действие –  убедителен.


2. Незачитане на предпочитанията на потребителите

Ако изпращането на прекалено много имейли е един от начините да изгубите абонирани потребители, то ако не зачитате предпочитанията им, ще ги отблъснете и ядосате. Винаги трябва да внимавате как разделяте имейлите на списъци, какви настройки за честота на изпращане правите и какви решения взимате относно форматирането.

Как да се справите с това

В много случаи незачитането на потребителските предпочитания се дължи на системите за управление на абонатите. Трябва периодично да тествате използваната от вас система, за да сте сигурни, че сте наясно с предпочитанията на потребителите и че системите за изпращане на имейли също взимат предвид тези предпочитания.


3. Неуместни имейли

Дори да изпращате на потребителя точния брой имейли и да зачитате предпочитанията му, електронните писма пак може да не отговорят на неговите изисквания, ако ги сметне за неуместни. А това в крайна сметка ще доведе до едно – отписване от имейлите.

Как да се справите с това

Има различни начини да увеличите шансовете електронните писма, които изпращате, да се сторят уместни на потребителите и да привлекат интереса им. Ето няколко от тях:

- Ръчно поискайте мнението на абонираните потребители, за да сте сигурни, че сте наясно с нуждите им.
- Събирайте по-детайлна и конкретна информация за предпочитанията – тя ще ви помогне по-добре да групирате потребителите.
- Проследявайте процента отворени писма (open rate) – това ще ви позволи да прецените кои имейли да изпращате на съответните потребители.


4. Непоследователност

Ако на имейлите им липсва последователност в брандирането и подателят не се вижда веднага, има по-голяма вероятност някои потребители да останат в недоумение защо  получават тези писма, в резултат на което да се отпишат от тях.

Как да се справите с това

Най-малкото, което можете да направите, е да използвате едно и също име и имейл всеки път, когато е възможно, за да не останат потребителите в недоумение относно това кой изпраща имейла. Ако е възможно, разработете и темплейти, в които последователно да се използва визуално брандиране.


«
Powered by Website.bg