Имейлите са изключително важна част от ежедневието на хората. В световен мащаб има 4,4 милиарда имейл акаунта, които са почти четири пъти повече от броя потребители на Facebook (1 млрд.) и Twitter (250 млн.), взети заедно.

Освен това електронната поща се използва за комуникация по-често, отколкото Facebook и Twitter: отчитат се 8,3 пъти повече съобщения на ден (45 млрд. имейла срещу 5,2 млрд. Facebook актуализации и харесвания), като спамовете не се включват.

С други думи, ако искате да достигнете до по-широка аудитория, имейл маркетингът е ценно средство за постигане на тази цел, което не бива да се пренебрегва.

Ето три важни съвета за имейл маркетинг:


1. Управление на базата данни

Клиентската база данни вероятно е най-важният инструмент, с който разполага всеки, занимаващ се с имейл маркетинг. Съхранявайте информация за клиентите и я използвайте, за да можете да им изпращате уместни имейли.

Една централна база данни ви дава възможност за общ поглед върху цялата информация, с която разполагате, и същевременно ви позволява да я сегментирате. Разделете имейлите на различни групи според целевите аудитории, така че на всяка група да изпращате уместни имейли.

Можете да изпратите например имейл за рожден ден или пък имейл за "добре дошли" на хора, които наскоро са се абонирали за бюлетина ви.

Освен това е изключително важно базата данни винаги да е актуална. Махнете имейлите на хората, които са се отписали, а също и неактивните адреси. В противен случай ще пострада репутацията ви в интернет пространството, а накрая това ще се отрази и на процента успешно доставени електронни писма.


2. Изпращане на имейли вследствие на предприето от клиента действие

Днес, повече от всякога, е важно да изпращате на потребителите уместни имейли. Отмина времето, когато в една кампания са били включвани всички имейли от базата данни, и имейлите, които са изпратени вследствие на предприето от клиента действие, се радват на същия успех като класическия бюлетин. Например имейлите, които изпращате заради изоставени колички при пазаруване, генерират 55% повече конверсии от обикновените имейл кампании.

Ето и други примери за такива имейли:

- Кампании, с които да си върнете потребители: изпратете имейл със специална оферта на неактивните потребители, като по този начин ще им напомните за онлайн магазина си.
- Имейли за напомняне: изпратете на потребителите имейл, с който да им напомните за просрочена фактура или за това кога изтича гаранцията на даден продукт.
- Имейл за рожден ден: ако знаете кога е рожденият ден на потребителя, можете да изпратите имейл, с който честитите празника.


3. Оптимизиране на имейлите за мобилни приложения

През 2012 г. мобилният интернет трафик е бил 12 пъти по-голям от общия интернет трафик за 2000 г. Освен това мобилният интернет трафик продължава да расте. И докато все повече и повече компании подготвят мобилни версии за уебсайтовете си, само малко част от тях правят същото и за имейлите.

Между другото, според едно проучване на Litmus, 38% от всички имейли се отварят през мобилни устройства. Това означава, че мобилните телефони са най-популярното средство за четене на имейли.

Ако изпращаните от вас имейли не могат да се отворят през мобилни устройства, ще допуснете непростима грешка. Използвайки отзивчив уеб дизайн, създайте имейл темплейти, които да са подходящи за различни по размер екрани.

Ето няколко съвета в тази насока:

- Използвайте CSS3 медийни запитвания – функционалност, която ви позволява HTML темплейта автоматично да се адаптира спрямо големината на екрана.
- При изработването на уебсайт, CSS обикновено се включва в head тага за изпращане на имейли. Повечето уеб базирани клиенти обаче махат CSS от head таговете, защото се страхуват, че те могат да съсипят оформлението при клиентите. Затова за имейлите трябва да използвате инлайн CSS. При повечето софтуери за имейл маркетинг това става автоматично.
- Много смартфони като iPhone са с екран 320 x 480. Максималната ширина при този размер екрани трябва да е около 640 пиксела, така че имейлът да може да се чете без мащабиране.
- Върхът на пръста покрива около  44 x 44 пиксела от имейла – нещо, което трябва да взимате предвид, когато включвате бутони за призив към действие и други хипервръзки.


«
Powered by Website.bg